2. İstisnasız hergün oku
3. İlk iki maddeyi bahane bulmadan tekrar et
4. Araştır
5. Kendine 2 haftalık süreçler tanı
Selam!
Yeni bir konuyla tekrar beraberiz.
Bu konu zamanında ve hala kafamı kurcalayan bir sürü soruyu barındırıyor.
Şuan iyi yazıyor muyum?
Belki biraz.
İleride daha iyisi olabilir mi?
Belki biraz.
Yazmanın doğuştan gelen bir yetenek olmadığını iddia edemediğimiz gibi çalışarak düzeltilemeyeceğini de iddia edemeyiz!
Çünkü yazmakta tıpkı yüzmek gibi.
Ne kadar azimli ve planlı olursan, vücuduna ve zamanına ne kadar sahip çıkarsan o denli büyük bir ilerleme kat edersin.
Şimdi yukarıda ki maddeler belki bazılarınızın gözünü korkutmuş, belki de bazılarınız hergün buna vakit ayıramam falan demiştir.
Bu tamamen zamanınızı nasıl yönettiğiniz ile alakalı.
Zamanını yöneten gününü, gününü yöneten ise geleceğini yönetir.
Yani yapmak istediklerinizle, yaptıklarınız farklıysa bu sizin hatanız ya da başarınızdır. Zamanını doğru bölümlere ayırıp, kendine ve hayal ettiklerine dair planlarını somutlaştırırsan hatalarını telafi edersin. Gün sonunda A şehrinde B şehrine geldiğinde bir bakmışsın ki çözmen gereken problem aslında senmişsin.
Yazmak tam olarak plan ve program işi olmasa bile planlı olanlara daha adil davranan bir beceri türü. Yazdıkça açılır, kaleminizi güçlendirir, kelimleriniz çeşitlendirir ve kişiliğinizi renklendirirsiniz. Tıpkı okudukça daha önce varlığını bilmediğiniz o dünyalara gidip gelmek gibidir.
2. İstisnasız hergün oku: Okumadan yazabileceği düşünmüyordun herhalde? Kalemine güvenebilmen için geniş bir kelime dağarcığına bir o kadar çeşitli anlatı yollarına ihtiyacın var. Bunu sana sadece okuma eylemi sunabilir. O yüzden hergün birkaç sayfa da olsa sevdiğin kitabı oku. Kesinlikle faydasını göreceksin.
1. İstisnasız hergün yaz: İlla ilk denemede Romeo ve Juliet çıkarmanı beklemiyor kimse senden. Günlük bile tutabilirsin ki günlük tutmak düzenli yazmanın en pratik yollarından birisi.
3. İlk iki maddeyi bahane bulmadan tekrar et: E heralde yani!
4. Araştır: Neyi mi araştıracaksın? Onu da ben söyleyemeyim ama dimi! Sonuçta yazma eylemi hakkında herşey bir soru işareti. Dünya klasikleri neden klasik bir araştır. En çok tutan romanlar aslında hangi eski romanların çaktırmadan yazılmış uyarlamaları? Yazarlık nedir ne değildir?
5. Kendine 2 haftalık süreçler tanı: Neden 2 hafta dersen bir nedeni yok aslında. Sadece kendi deneyimlerimde bir şeyi yapıp yapamadığımı genellikle 2 hafta içerisinde algılamaya başlıyorum. Düzenli miyim? Uyuşuk muyum? Bunu yaparken mutlu muyum? Bu rutin bana göre mi değil mi? Kendini tartmanı ve yazarak ortaya bir şey çıkarmanın yarattığı aurayı kaldırıp kaldıramayacağını görebilirsin. Sandığın kadar kolay mı? Yoksa hiç ummadığın kadar zor mu?
Eh!
Şimdilik benden bu kadar.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakal!
02.12.2018
00:18
- Pazar -
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder